Bütün bitkiler fotosentez yapar. Bu işlem bitkinin havadan aldığı karbon dioksiti topraktan aldığı su ile güneş enerjisini kullanarak kloroplast denilen yapılarında besin yapması ve havaya oksijen vermesidir. Yapılan besin tüm canlıların beslenme kaynağını oluşturur. Açığa çıkan oksijen tüm canlıların solunum yapmasını-aldığı besinleri yakabilmesini sağlar. Bu muhteşem düzen milyonlarca yıldır devam etmektedir. Kısaca fotosentez demek hayat demektir.
Her bitki canlıların temel yapı taşı olan karbonu havadan alır, fakat her bitkini ürettiği besin farklı özelliktedir. Bitkisel besinlerin içindeki karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller miktar ve nitelik bakımından da farklıdır. Hatta bazısı ilaç bazısı zehir olabilir. Besinlerin özellikleri bitkini genetik yapısı ile ilgilidir. Ancak bir bitkini verdiği ürünün kalitesi ve miktarı toprak kalitesi ile ilgilidir. Bitki ihtiyaç duyduğu maddeleri topraktan yeteri kadar alabiliyorsa ürün bol ve kaliteli olur. İhtiyaç duyulan maddeler ne kadar azalırsa verim ve kalite düşer.
Bitki gelişimini etkileyen bazı toprak faktörleri :
Kil, silit ve kum oranları
ph değeri asitlik bazlık
Elektriksel iletkenlik
Organik maddeler
Kireç ,toplam azot ,fosfor ,sodyum, potasyum, bakır, kalsiyum, demir, çinko , magnezyum
Toprağın biyolojik özellikleri
Bu faktörler ürün kalite ve miktarını etkilemektedir. Toprakta nelerin eksik olduğunu eksiklerin tabandan veya yapraktan mı verilmesi gerektiğini toprak bilimciler değerlendirebilmektedir. kaliteli ve çok ürün almak için aynı zamanda toprağa ve çevreye zarar vermemek için üretim faaliyetlerinde toprak bilimcilerin bulunması zorunlu görülmektedir.
Bizler Asbor şirketi olarak OMÜ ziraat fakültesi öğretim üyesi toprak bilimci Prof. Rıdvan KIZILKAYA’nın direktifleri ve rehberliği doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Fındık üretimine önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz
Tüm çiftçilerimize bereketli kazançlar diliyoruz.