Ülkemizin önemli bir ihracat ürünü olan fındığın verimlilik ve kalite değerlerinin arttırılması bölge üreticisinin ekonomik ihtiyaçlarının karşılaması açısından önem taşımaktadır.
Fındık tarımı ve fındık üreticisi çok çeşitli sorunlarla karşı karşıya da olsa gelecekte bu sorunlar fındık arazilerinin ıslahı ve toprak özelliklerinin ortaya konulması ile aşılacağına inanıyorum.
Karadeniz bölgesinde fındık yetiştirilen toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini belirleyerek fındık bitkisinin beslenme problemlerinin ortaya konulması, toprakların ayrı ayrı özelliklerinin ortaya konması ve bu yörede hangi cins fındığın daha iyi yetişeceği net olarak belirlenip üreticiyi bilgilendirmek gerekir diye düşünüyorum.
Bu tabi ki tarım bakanlığının yürüteceği kapsamlı ve kalıcı bir uygulama olmalıdır.
Birde yukarıda değindiğim fındık çeşitliliği iklim ve toprak yapısına uygunluğu gibi etkenler göz ardi edilmemelidir.
Türkiye’de uzmanların tespitine göre halen 17 çeşit fındık yetiştirmektedir. Ancak üzülerek ifade edeyim ki bugüne kadar bilimsel olarak hangi fındık çeşidinin hangi toprakta ve hangi iklimde daha verimli olacağı belirlenmemiştir. Hala deneme yanılma metoduyla üreticimiz fındık yetiştirmektedir.
Sonuç olarak hem kaliteyi hemde randımanı olumsuz etkilemektedir.